De legende van Koning Arthur

Koning Arthur
Al rond 800 was de figuur van Arthur bekend. Nennius beschreef in zijn Historia Brittonum hoe Arthur twaalf veldslagen won, waaronder die tegen de Saksen. In de laatste slag bij de Mons Badonicus zou Arthur in een aanval 960 vijanden hebben gedood. Legendevorming rond  Arthurs persoon is dus van alle tijden.

Een van de eersten die uitgebreider de geschiedenis van Arthur op schrift stelde, was Geoffrey van Monmouth omstreeks 1136. Zijn verhaal is gebaseerd op enkele gebeurtenissen uit eind 5de, begin 6de eeuw, toen een Keltische legeraanvoerder de Saksen voor langere tijd uit Engeland verjoeg.

Nadat de Franse dichter Chretien de Troyes in ca.1190 in zijn "Conte de Graal ou Perceval" de Graal met Arthur had verbonden, gaf Robert de Boron kort daarna de Graal een passende voorgeschiedenis. Hij verbond "Joseph d'Arimathie" en "Merlin", samen met koning Arthur. Dit zal de basis worden voor de latere Arthur verhalen. Robert de Boron introduceerde ook het verhaal van het zwaard in de steen.

Gedurende de eeuwen hierna volgden er vele variaties op het verhaal, totdat in 1485 sir Thomas Malory "Morte d'Arthur" schreef. Hierin wordt verteld over de geboorte, kroning en dood van Arthur. Ondertussen worden er allerlei middeleeuwse verhalen opgenomen waarin Arthur wel een rol speelt, maar niet de hoofdpersoon is.
Rond 1830 werd het verhaal nieuw leven ingeblazen door Alfred Lord Tennyson. Door zijn gedichten over koning Arthur zijn veel kunstenaars geďnspireerd en zijn de verhalen over de legendarische koning verder verfraaid en geromantiseerd.

De mythe
Het verhaal van koning Arthur begint bij Uther Pendragon. Nadat hij een overwinning op de Saksen heeft behaald, geeft hij een feest aan zijn hof om dit te vieren. Hier komen ook Gorlois, de hertog van Cornwall en heer van Tintagel, en zijn vrouw Igraine. Wanneer Uthers oog op haar valt, wordt hij meteen verliefd. Omwille van Igraine begint Uther een oorlog met Gorlois en met de hulp van de tovenaar Merlijn weet hij Tintagel binnen te komen en verwekt hij Arthur bij haar. Diezelfde nacht sneuvelt Gorlois, waarna Uther met Igraine trouwt. Na zijn geboorte brengt Merlijn Arthur naar de edelman Ector, die hem met zijn zoon Kay op laat groeien.

Wanneer Uther sterft, is Arthur vijftien jaar. Er ontstaat onenigheid tussen de edelen over wie er koning moet worden, omdat er niet bekend is dat Uther naast een dochter, Morgan, ook een zoon had. Merlijn bepaalt daarna dat degene die het zwaard, dat hij in een steen heeft gestoken, uit de steen kan trekken, koning zal worden. De edelen proberen het allemaal, maar geen van hun lukt het. Daarom besluiten ze een toernooi te houden over de vraag van het koningschap. Kay, Arthurs pleegbroer, die meedoet aan dit toernooi, vraagt Arthur om een zwaard voor hem te halen, omdat hij de zijne vergeten is. Arthur gaat op zoek, ziet het zwaard in de steen en trekt hem uit de steen. Hij geeft het zwaard aan Kay, die het herkent en doet alsof hij zelf het zwaard uit de steen heeft gehaald. Zijn vader doorziet deze leugen echter en komt erachter dat Arthur het zwaard heeft getrokken. De edelen zijn het er niet mee eens dat een 15-jarige jongen koning moet worden, waarna Arthur het zwaard terugsteekt en iedereen uitnodigt om alsnog het
zwaard proberen te pakken. Ook nu lukt het alleen hem en iedereen erkent hem als koning.
Arthurs halfzuster Morgan bezoekt hem na zijn kroning en verleidt hem. Ze wordt zwanger en baart een kind, Mordred. Dit is precies Morgans bedoeling, want ze wilt Arthur ten val brengen. Arthur weet niet dat Morgan zijn halfzus is, maar komt hier achter nadat Merlijn het hem verteld heeft. Bovendien weet hij niet dat hij een zoon heeft.

Na dit incident trouwt Arthur Guinevere, dochter van koning Leodegrance. Als huwelijkscadeau krijgt hij van deze een ronde tafel, die hij ooit van Uther heeft gekregen. Aan deze tafel komen Arthurs ridders te zitten, van wie Merlijn de namen op hun zetels laat verschijnen.

Arthurs zwaard breekt tijdens een gevecht met koning Pellinore, die hem net niet verslaat omdat Merlijn hem betovert. Pellinore voegt zich hierna bij de ridders van de ronde tafel. Merlijn voert Arthur mee naar Nimue, de vrouwe van het meer. Van haar krijgt Arthur een schede en het zwaard Excalibur. De schede zorgt ervoor dat Arthur niet meer te verwonden is, maar wordt later door Morgan gestolen.
Guinevere wordt ontvoerd door Mallagant, maar Lancelot, een vriend en ridder van de koning, bevrijdt haar. Terwijl hij haar terug begeleidt, worden ze verliefd op elkaar. Mordred is inmiddels lid geworden van de ridders van de ronde tafel en verraadt hun verhouding. Hierna manipuleert hij zijn vader om de twee geliefden terecht te stellen. Guinevere wordt schuldig bevonden en veroordeeld tot de brandstapel. Lancelot, die is ontsnapt, weet haar op het laatste moment te redden maar doodt hierbij zijn vrienden Gareth en Gaheris, waarna hij vlucht naar Frankrijk. Hun broer Gawain dwingt zijn heer om ten strijde te trekken tegen Lancelot en Guinevere terug te halen. Ook als Guinevere door tussenkomst van de paus weer terug is gehaald, blijft Gawain bij zijn standpunt. Arthur vertrekt naar Frankrijk en laat het land achter
onder hoede van Mordred. De strijd tussen Lancelot en Gawain eindigt als de eerste de laatste een hoofdwond toebrengt en Arthur hoort dat Mordred de macht over heeft genomen en hij Guinevere belaagt om met haar te trouwen.
Arthur gaat nu terug naar Brittannië maar ziet af van de hulp van Lancelot, ondanks aandringen van Gawain, die stervende is vanwege de hoofdwond die Lancelot hem toebracht. Tijdens het gevecht dat tussen Mordred en Arthur ontstaat wordt Mordred door zijn vader gedood, maar Arthur zelf raakt zwaargewond. Ook alle edelen worden gedood behalve sir Bedivere.
De stervende Arthur geeft deze Excalibur en vraagt hem het terug te geven aan de vrouwe van het meer. De eerste twee keer probeert Bedivere het zwaard zelf te houden maar Arthur doorziet de leugen. Als Bedivere hem de derde zegt dat hij een hand uit het water zag komen die het zwaard aannam, weet Arthur dat hij Excalibur werkelijk heeft teruggegeven.
Hierna laat Arthur zich naar het meer brengen. Uit de mist komt nu een boot met hierin de vrouwe van het meer en zijn halfzuster. Arthur gaat zwaar gewond aan boord, met de mededeling aan Bedivere dat als Britannië hem nodig heeft, hij weer terugkomt.

Zie ook:

Ierse oorlogvoering
Kelten, Saksen en Vikingen
Keltische oorlogen

 

 

 Gesponsord door Celtic Webmerchant:

                   
    Jurk Morrigan
€ 58,20                 Keltische helm € 277,-      Ierse torque plat €18,90copyright © 2011 CelticBritain.net, Alle rechten voorbehouden.           Sitemap  Contact