Voorlichting & onderzoek Oud-Iers recht

Begin 2011 startte Celtic Britain haar onderzoek naar het brehons recht. Het recht biedt een ideale mogelijkheid om een beter beeld te vormen van de Gaelic samenleving. Vanaf het begin was duidelijk dat dit project een lange tijd in beslag zou nemen vanwege de velen vervolgen op en invalshoeken van het onderzoek.

Type: informerend, onderzoek
Doelstelling: onderzoek naar de samenstelling van het Gaelic clanstelsel in het Oud-Iers recht
Auteurs: Patrick Gilbers, Judith Schoen
Jaar van publicatie: 2011

Het eerste onderzoek naar het oud-Iers recht richtte zich hoofdzakelijk op literair onderzoek, waarmee inzicht werd geboden over het ideaalbeeld dat het Brehons recht van een Gaelic samenleving schetst. Hierin worden strafrecht, politiek & religie, sociale samenstelling en de rechten per klassen meegerekend. Later bouwde zich dit uit met archeologisch onderzoek, waarin verschillende voorwerpen, vastgelegd in het oud-Iers recht nader werden onderzocht.

Een sterk agrarische cultuur kwam naar voren, die opvallend gestructureerd was opgedeeld.

Net als tegenwoordig kan het recht worden opgedeeld in civiel recht en strafrecht. Het recht bood structuur aan de samenstelling, prees kwaliteiten en strafte misdragingen. Ook eiste het per klasse van de samenleving een bepaalde inbreng. Zo garandeerde het dat het land dat de túath, stam, beheerde onder de ploeg zou blijven door bekwame boeren en zorgde het voor de continuïteit van grondstoffen, zoals hout.

Regelmatig maakt Celtic Britain van haar onderzoek informatieve artikelen, die kunnen worden gelezen op CelticBritain.net. Het onderzoek is daarnaast extra toegelicht in het Celtic Magazine Gaelic ways and Gaelic laws en biedt aanleiding voor nieuw onderzoek. Daarnaast biedt het onderzoek inzicht in de materiële cultuur die wordt gebruikt in het project Celtic re-enactment en Experimentele Archeologie.

Bronnen:

Ó Cróinín, Dáibhí, “Early medieval Ireland: 400-1200” (London 1995)
Kelly, Fergus, “A guide to early Irish law” (Dublin 1988)
Kelly, Fergus, “Early Irish farming” (Dublin 1997)
Laing, Lloyd, “The archaeology of Celtic Britain and Ireland” (Cambridge 2006)
Quin, E.G. et al., “Dictionary of the Irish Language: Based Mainly on Old and Middle Irish Materials” (Dublin 1983)

 

 

 

 

 

 

copyright © 2011 CelticBritain.net, Alle rechten voorbehouden.           Sitemap  Contact