Pictische religie

Voordat de Picten christelijk werden, was de heersende godsdienst waarschijnlijk een Keltisch polytheďsme, maar vrijwel het enige wat over is gebleven van die tijd zijn de plaatsnamen.

Waarschijnlijk duurde het van de 5de tot de 7de eeuw om de Pictische elite te bekeren. Vrijwel zeker is dat sint Ninian de zuidelijke Picten bekeerde en dat sint Columba ook een belangrijke rol speelde in de bekering van de noordelijke Picten, hij bekeerde de koning van Fidach. Ook is sint Palladius waarschijnlijk nadat hij in Ierland als missionaris had gewerkt, naar Pictland gegaan.

Het christendom in Pictland had banden met Northumbria, Iona en Ierland, hoewel het christendom aldaar wel verschilde. Zo waren kloosters veel minder belangrijk dan in Ierland en de heiligenverering uitgebreider, koningen hadden vaak beschermheiligen, net als veel adellijke families. De kerken stonden vaak onder bescherming van een koning, dus het lijkt erop dat de adel veel invloed had op het kerkelijk leven.

 

Zie ook:

De Picten
Pictische koninkrijken
Pictische kunst
De Picten en de Romeinen
Pictische taal
Scotti en de Picten

 

 Gesponsord door Celtic Webmerchant:

                   
    Jurk Morrigan
€ 58,20                 Keltische helm € 277,-      Ierse torque plat €18,90copyright © 2011 CelticBritain.net, Alle rechten voorbehouden.           Sitemap  Contact